가톨릭대학교가톨릭대학교인공지능학과

 

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  • 강민호 조교수

    Kang Min-Ho

    • 소속학과

      바이오메디컬화학공학과

    • 연구실

      다솔관 D715

    • 연구분야

      바이오의료 및 에너지 소재

    • 연구키워드

      바이오 소재 및 센서 이차전지 소재

    나노입자 합성과 반도체 공정기술을 활용하여 의료용 임플란트 및 생체모사체 제조 플랫폼 개발과 이차전지 소재 개발 연구를 수행하는 마이크로/나노 시스템 연구실(MiNs Lab)을 운영하고 있음. 
    여러 연구 기관 및 기업들과 활발한 공동연구를 수행하고 있으며 현재까지 총 40여편의 논문을 SCI급 국제학술지에 발표함. 
    현재 한국 생체재료학회 신진연구자위원회 활동 중임. 
    Homepage: https://www.mins-labs.com/
    E-mail: mhkang@catholic.ac.kr
    We are operating a micro/nano system laboratory (MiNs Lab) that develops biomedical implant and spheroid fabrication platforms and secondary battery material using nanoparticle synthesis and semiconductor processing technology.
    We are actively conducting joint research with various research institutes and companies. 40 articles have been published in SCI-level international research journals.
    Currently serving on the New Researcher Committee of the Korean Society of Biomaterials.
    Homepage: https://www.mins-labs.com/
    E-mail: mhkang@catholic.ac.kr
  • 윤진호 조교수

    Jinho Yoon

    • 소속학과

      바이오메디컬화학공학과

    • 연구실

      다솔관 D223

    • 연구분야

      바이오센서/나노바이오칩/나노바이오전자소자

    • 연구키워드

      바이오센서/나노바이오칩/나노바이오전자소자

    윤진호 교수는 가톨릭대학교 바이오메디컬화학공학과 교수이다. 서강대학교 화공생명공학과에서 학사 및 박사학위를 받았다. 미국 뉴저지 주립대학교인 럿거스 대학교 (Rutgers University)에서 박사후연구원으로 근무하였고, 2022년 9월부터 가톨릭대학교 바이오메디컬화학공학과에서 근무 중에 있다. 주요 연구 관심사는 바이오칩 개발, 전기화학 기술 기반의 고민감도 바이오센서 개발, 나노구조체 및 나노패턴제작과 응용, 오가노이드-온-어-칩, 바이오전자약 플랫폼 개발 분야이다. 미국 럿거스 대학교와 국제공동연구를 수행하고 있으며, 국내에서는 서강대학교, 전북대학교, 국민대학교 등과 공동연구를 수행 중에 있다. 최근 5년간 주저자 (제1저자/교신저자)로 Advanced Materials (2023), ACS Nano (2022), Advanced Science (2024) 등을 포함하여 23편의 SCI논문을 출간 (총 33편의 SCI논문 출간) 하는 등 첨단 나노바이오공학 분야의 발전에 기여하고 있다.
    Prof. Jinho Yoon is an assistant professor in the Department of Biomedical-Chemical Engineering at The Catholic University of Korea. He received his B.S and Ph.D degrees from the Department of Chemical & Biological Engineering at Sogang University. He worked as a postdoctoral researcher at Rutgers, The State University of New Jersey, and has been working in the Department of Biomedical-Chemical Engineering at The Catholic University of Korea since September 2022. His main research interests include biochip development, development of highly sensitive biosensors based on electrochemical technique, nanostructure and nanopattern production and application, organoid-on-a-chip, and bioelectronic medicine platform development. In the recent 5 years, he has published 23 SCI papers as the lead author (The first author/corresponding author), including Advanced Materials (2023), ACS Nano (2022), and Advanced Science (2024) (Total of 33 SCI papers published). 
  • 김형권 교수

    Kim, Hyung-kwoun

    • 소속학과

      생명공학과

    • 연구실

      다솔관 D720

    • 연구분야

      생명공학과

    • 연구키워드

      효소공학 미생물학

    김형권 교수는 서울대학교 자연과학대학 동물학과에서 학사학위를 받았으며, 한국과학기술원(KAIST) 생물과학과에서 석사, 박사학위를 받았다. 
    한국생명공학연구원(KRIBB) 응용미생물연구실에서 연구원, 선임연구원, 책임연구원으로 근무했으며, 미국 국립보건원(NIH)에서 visiting fellow로 근무하였다. 2003년부터 가톨릭대학교 생명공학과에서 근무하고 있으며, 학과장, 입학처장, 성심대학원장으로 활동하였다. 
    연구 관심사는 미생물, 메타게놈, 유전체정보로부터 지질가수분해 효소 발굴, 다양한 숙주에서 재조합효소 생산, 효소의 산업적 특성 규명, 분자진화기법과 위치특이적 돌연변이 기법으로 효소 개량, 효소의 3차구조 및 도킹구조 모델링, 효소의 고정화, 효소 반응을 통한 항산화, 항균 지질소재 생산, 플렉서블 리포솜 개발 분야이다. 
    인도네시아 AJCUI대학, IPB대학과 인적, 물적 공동연구를 활발히 수행하고 있다. 
    현재 한국미생물생명공학회(KMB)에서 평의원 및 JMB/MBL 편집위원으로 활동하고 있으며, 생물촉매분과 위원장, 학술간사, 소식지 간사로 활동하였다. 또한, 한국미생물학회에서 대외협력위원장으로 활동하였고, 한국효소공학연구회에서 이사 및 감사로 활동하고 있다.
    Professor Hyung-Kwoun Kim is a professor in the Dept. of Biotechnology at the Catholic University of Korea. He received his bachelor's degree from the Dept. of Zoology, College of Natural Sciences, Seoul National Univ., and his master's and doctoral degrees from the Dept. of Biological Sciences, KAIST. He worked as a researcher, senior researcher, and principal investigator at the Applied Microbiology Lab at the KRIBB, and as a visiting fellow at the NIH in USA. His main research interests include discovery of lipolytic enzymes from microbial, metagenome, and genomic information, production of recombinant enzymes in various hosts, and industrial characterization of enzymes. He is also researching enzyme improvement using molecular evolution techniques and site-directed mutagenesis techniques, as well as tertiary structure and docking structure modeling of enzymes. And his research field is in the areas of enzyme immobilization, production of antioxidant/antibacterial lipid materials through enzyme reactions, and flexible liposome development. He is actively carrying out joint research with AJCUI Univ. and IPB Univ. in Indonesia. He currently serves as a council member and editorial board member of JMB/MBL at the KMB, and has served as chairman of the biocatalysis section, academic secretary, and newsletter secretary. 
  • 김필 교수

    Kim, Pil

    • 소속학과

      생명공학과

    • 연구실

      다솔관 D719

    • 연구분야

      생명공학

    • 연구키워드

      합성생물학 정밀발효 대사공학 진화공학 대체식품

    (김 필 교수의 전문성 관련 기사)
    -먹으면 살 빠지는 대체육 나올까 (https://health.chosun.com/site/data/html_dir/2024/06/20/2024062002211.html)
    -미생물이 만든 대체단백질, 우주식량으로도 쓰인다 (https://www.dongascience.com/news.php?idx=66206)
    -2024 대한민국 과학축제 전시 (https://blog.naver.com/cabiotech/223461357900)
    -식물성 대체육은 진화 중 (https://m.health.chosun.com/svc/news_view.html?contid=2022081902155)
    -옛날 '콩고기'는 잊어라 (https://m.health.chosun.com/svc/news_view.html?contid=2022090601883)
    -그린바이오산업 소개 대중강연 및 인터뷰 (https://youtu.be/HcGqMOFbVGg?si=okJ61E98FdplyIjS; https://youtu.be/S765usMmo6w?si=ogQaq9bbQuRN)
    -대체단백질식품신소재 원천기술연구단 소식 (https://blog.naver.com/cabiotech)
    Professor Pil KIM graduated his bachelor’s degree at Korea University (Food Technology), master and Ph. D. degrees at KAIST (Biological Sciences). He has conducted postdoc fellows at KRIBB (Fermentation Systems RU) and at Michigan State University (Dept. of Biochemistry and Molecular Biology) as well as at the Tongyang Confectionery Co. as a special military service before the assignment as a full-time professor at the Catholic Univ. of Korea (Dept. of Biotechnology) since 2004. He has been studying on developments of biologics/biotics based on metabolic engineering and cellular evolutionary engineering of single-cells and proteins, on microbial energy metabolism and its physiology. He has accomplished Technology Fee Incomes and has founded a company during his adjunct professorshi. He is a current director of a research group composing 10 domestic institutes entitled “Development of Novel Food Ingredients for Alternative Proteins” funded by Korean Ministry of Science, Technology, and ICT. 
  • 강남주 교수

    Nam Joo Kang

    • 소속학과

      생명공학과

    • 연구실

      다솔관 D228

    • 연구분야

      생명공학

    • 연구키워드

      바이오식품소재

  • 야마오카야스요 조교수

    YamaokaYasuyo

    • 소속학과

      생명공학과

    • 연구실

      다솔관 D712

    • 연구분야

      생명공학

    • 연구키워드

      식물생명공학

    야마오카 야스요 교수는 동경약학대학교(학사), 동경대학교(석사), 사이타마대학교(박사)에서 학위를 받았으며, 포항공과대학교에서 박사후연구원 및 연구교수, 이후 서울대학교 연구교수를 거쳐, 2021년 3월에 가톨릭대학교 생명공학과 조교수로 임용되었다. 세포생물학과 분자생문학을 기반으로 식물 지질 대사와 기능 해석, 스트레스 내성 메커니즘 해석을 통해 식물의 활용 방안을 높이는 연구를 수행 중이다. 이를 위해 모델 식물인 애기 장대, 모델 미세조류인 클라미도모나스를 기반으로 기초연구를 수행하며, 이를 개구리밥 및 클로렐라에 적용하여 실용화를 검토하고 있다. 한국식물학회(KSPB), 한국미생물 생명공학회(KMB), 국제생물지질학회(SPL), 미국식물생리학회 (ASPB), 일본식물생리학회(JSPP), 일본식물지절학연구회(JAPLR)에서 정회원, 아시아-태평양 식물 지질학회(ASPL) 위원으로 활동 중이다.
    Professor Yasuyo Yamaoka is an assistant professor in the Department of Biotechnology at the Catholic University of Korea. She earned her bachelor's degree from Tokyo University of Pharmacy and Life Sciences (Tokyo, Japan), followed by a master's degree from The University of Tokyo (Tokyo, Japan). Later, she completed her doctoral studies at Saitama University (Saitama, Japan) after a change in her supervising professor's position. Subsequently, she worked as a postdoctoral researcher and research professor at Pohang University of Science and Technology (Pohang, Korea), then served as a research professor at Seoul National University (Seoul, Korea) before joining the Catholic University of Korea as an assistant professor in 2021. Professor Yamaoka's research focuses on understanding plant lipid metabolism and function using cellular and molecular biology techniques. She aims to expand the applications of plant biotechnology for various uses. Her lab collaborates internationally with countries such as Japan, the United States, and France, and provides student education to participate in global research activities. Currently, she is an active member of several professional societies, including the Korean Society of Plant Biologists (KSPB), Korean Society for Microbiology and Biotechnology (KMB), International Symposium on Plant Lipids (ISPL), American Society of Plant Biologists